Skip to main content

VI TROR ATT GUD FÖRVANDLAR LIV!

DÄRFÖR VILL VI:

– VARA VÄLKOMNANDE
VISA PÅ JESUS
– VARA TILL VÄLSIGNELSE

  • Kompass

    Vår vison


    Med utgångspunkt i vår vision vill vi skapa en ökad delaktighet, se och synliggöra människor, och inbjuda människor till tjänst. Detta kan ske genom ledarträning, så att vi får fram ledare till våra hemgrupper, och till barn- och ungdomsarbetet. Genom att aktivt söka Gud i bön och fasta, starta Alpha-, My Life-, eller föräldrakurser, och ha regelbunden bibelundervisning.

    Vi vill skapa utrymme för Jesusmöten, uppmuntra till Kristuslikhet, och bli berörda av Gud. Så vi blir en församling där människor kommer till tro (föds på nytt) och där Guds Andes kraft får verka och forma oss till större Kristuslikhet.

    Vi vill skapa möjligheter till att omsätta tron i praktisk handling, genom socialt arbete, exempelvis vid någon av våra anstalter, bland flyktingar/nysvenskar och socialt utsatta. Så att enskilda personer och familjer blir upprättade och får hjälp.

    Vi vill vara en församling som är öppen och välkomnande.

    Nu är vi ca. 300 medlemmar med en en genomsnittsålder på c:a 45 år. Hjärtat i församlingen är söndagens GUDSTJÄNST. Här träffas vi både unga och gamla. Vi tillber och lovsjunger Jesus Kristus samt lyssnar på predikan. En gång i månaden har vi nattvardsfirande. I varje gudstjänst finns det möjlighet till samtal och förbön. Gudstjänsten är öppen för ALLA människor oavsett om man tror eller ej.

    Korskyrkan i Umeå vill vara en helande gemenskap för hela människan där vi får se människor komma till tro på Kristus och bli helhjärtade lärjungar som är överlåtna till Jesus Kristus, varandra och församlingen. För att denna vision ska kunna förverkligas så blir bland annat den lilla gemenskapen viktig.

    Välkommen att dela vår gemenskap och bli berörd av Gud!

  • Händer som möts

    Vår tro

    Vår församling är en del av Evangeliska Frikyrkan som är ett frikyrkosamfund med ungefär 300 församlingar, 34 000 medlemmar och missionsarbete i ett 30-tal länder. Evangeliska Frikyrkan och Korskyrkan Umeå beskriver sin teologiska identitet med fyra nyckelord:

    Evangelikal innebär att vår tro är förankrad i de goda nyheter som i Nya testamentet kallas evangelium, nyheterna om frälsning genom Jesus Kristus, hans död och uppståndelse. Med ordet evangelikal uttrycker vi också vår samhörighet med de historiska och internationella väckelserörelser vars teologiska profil bland annat kommit till uttryck i Lausanne-deklarationen (länk). Denna profil bygger på fyra teologiska fundament.

    1. Guds försoning i Kristus är den kristna trons kärna. Jesus är sann Gud och sann människa, som korsfästes, dog och uppstod för vår frälsnings skull. Jesus är den fulla uppenbarelsen av Gud och den enda vägen till Gud.
    2. Personlig omvändelse är en förutsättning för ett liv i gemenskap med Gud. Människan är skapad till Guds avbild men har vänt sig bort från Gud. Gud kallar henne att vända om och ta emot räddning och återupprättelse. Omvändelsen täcker både det tillfälle då vi kommer till medveten tro och en daglig, kontinuerlig process.
    3. Tron tar sig uttryck i både vittnesbörd och social omsorg. Denna helhetssyn på evangeliet innebär att evangeliet möter hela människans behov, genom evangelisation och tjänande i församling och samhälle, såväl i närmiljö som internationellt.
    4. Bibeln är Guds ord och auktoritet för tro och liv. Ingen mänsklig tolkning av Bibeln kan gälla som ofelbar, men tolkad i sitt historiska sammanhang, i enlighet med sitt syfte och under Andens upplysning leder den rätt.

    Missionell betyder att församlingen vill samverka med Gud i hans mission, vi är sända av Gud! All mission har sitt ursprung i Gud! Det är Gud själv som agerar med målet att upprätta mänskligheten och skapelsen. Men församlingen är indragen i Guds mission, och mission är ett utflöde av församlingens identitet och liv! Mission är alltså en grundläggande biblisk dimension i församlingens identitet och existens.

    Mission är en del av den kristna efterföljelsen. När Jesus uppstått sände han ut sina lärjungar för att de skulle ”göra lärjungar”; därför är var och en som följer Kristus kallad till ett missionellt lärjungaliv. Guds upprättelse omfattar hela människan och skapelsen. Vi står därför för en helhetssyn på Guds frälsning och Guds rike, där församlingen vill möte människors andliga, sociala och materiella behov.

    Missionens yttersta syfte är alltså att Guds rike ska bli synligt, att Gud ska bli förhärligad, och att Jesus ska bli känd och ärad bland människor och folk!

    Baptistisk innebär att ett dop äger rum som en följd av en persons egen bekännelse av tro. Dopet är en gåva från Gud och människans svar på Guds kallelse till omvändelse och syndernas förlåtelse. Dopet sker vanligen genom nedsänkning i vatten. Dopet är också en överlåtelse till gemenskapen i församlingen; församlingen utgörs av de som tror och vill överlåta sig till Jesus och gemenskapen.

    Den baptistiska synen på församlingen innebär också att alla troende har samma ställning i Kristus och har möjlighet att tjäna utifrån kallelse, gåvor och församlingens förtroende. De andliga gåvorna som församlingen behöver för sin tjänst ges av Anden ”så som den själv vill”. I församlingens årsmöte och församlingsmöten har varje medlem samma rösträtt.

    Karismatisk innebär att det är Guds Ande som sammanfogar de troende till en församling som är Kristi kropp, och som ger de nådegåvor (grek. charisma) som församlingen behöver för sin tjänst. Anden är den som ger församlingen dess liv. De gåvor och tjänster som Anden ger ska bidra till den gemensamma uppbyggelsen.

    Det karismatiska kommer till uttryck genom olika personliga och gemensamma erfarenheter av Anden i gudstjänsten, diakonin, hemmet, vardagslivet och yrkeslivet. Andens gåvor är inte förknippade med position eller hierarki, utan mönstret för tjänst i Andens kraft är alltid förknippat med en alltmer kärleksfull och Kristuslik karaktär. Andens gåvor ges också som en utrustning för Guds mission.

    I EFKs Tro och självförståelse kan du läsa mera om vad vi och EFK står för.

    EFK och Korskyrkan Umeå stöder sig också på Lausannedeklarationen, en internationell evangelikal trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation.

  • Korskyrkans logo

    Historik

    Korskyrkan i Umeå bildades av en handfull troende människor nyåret 1940. De valde ganska snart att utveckla ett samarbete med dåvarande Örebromissionen,
    som idag är en del av samfundet Evangeliska frikyrkan.

    Om Korskyrkans kors

    Korskyrkan loggaVirket för korset som pryder kyrkosalen hämtades från djupet, havets vågor, vindar och djupets gåtor hade format detsamma.

    När vår medlem Ernst Thure Ström hämtat hem det från stranden våndades han inför uppgiften, men greps än mera inför Jesu försoningsgärning för oss. Stundvis fick han gå undan i stillhet och begrundan. Korset är placerat inom fem pilastrar. De berättar om världsdelar, som korset famnar.

    Bakom korset finns en relief, som ger konturerna av en Människoson, som lyft upp sin mantel – ett uttryck för tjänande. Korsets många nyanser av dova färger talar om sorgen, smärtan och det mångskiftande lidandet, som Jesus utstod. Korsets armar är olika i längd. Den högra sidan, den frikändes sida i domsakter, dominerar. Korsets armar är upplyftande, något böjda uppåt… ett leende, lycksaligt uttryck för befrielsens glädje och det tomma korset. “Vår Herre är uppstånden!”

    Vi har sammanställt en utförlig historik som PDF för församlingen som du kan läsa

  • Böcker sett från kanten

    Stadgar och policy

    Här kan Du ladda ner några av församlingens dokument: